Poljoprivrednici imaju dva glavna roka za
setvu i to setva u jesen i setva s proleća. Sorte koje se seju u jesen nazivaju
se ozimim, a sorte koje se sade u proleće nazivaju se jarim.
Nauka je danas napredovala pa je načinjen
i fakultativan tip sorti koje su na prelazu između prva dva tipa.
Zašto je zima neophodna usevima mnogi se
pitaju, kako to da biljke ne daju seme ako ih gajimo sve vreme u uslovima
visokih temperatura.
O čemu se tu konkretno radi najplastičnije
bi moglo da se objasni ovako:
Da bi biljka prešla iz vegetativne u
generativnu fazu, odnosno iz faze gde ima samo listove u fazu cvetanja i
plodonošenja neophodno je da određeni period bude izložena niskim
temperaturama, često i mrazu.
Biljka tada to shvata (hormonom vernalinom) kao opasnost zbog koje vodeći se zakonima
prirode u kojem je ključ svega ostaviti potomstvo želi da po cenu i da žrtvuje
svoj život, naglo zadaje naredbu da mora ući u generativnu fazu i doneti seme,
jer ni sama ne zna da li će sledeće sezone uspeti da se odupre takvim temperaturama i uslovima spoljne
sredine.
Taj postupak u kojem biljke shvate da je
Vrag odneo šalu, odvija se u određenom periodu i na određenim temperaturama.
Kod ozimih sorti on je duži i temperature
su niže jer su te sorte otpornije na niže temperature, dok se kod jarih taj proces odvija na znatno višim
temperaturama pa ih je moguće sejati i nakon zime tj. u proleće.
Ozima žita koja ne prođu kroz zimu ili
zima bude suviše blaga ne klasaju i ne vlataju, već bivaju obična trava.
Ozime sorte žita zahtevaju temperature
ispod +5 ◦C i to u trajanju oko
mesec dana, dok jare zahtevaju temperature ispod +10◦C, i to u trajanju od 20-tak do 50 dana.
Da nema zime i hladnog perioda, ne bismo
imali hleba, zato ma koliko nam bilo hladno za čovečanstvo i zima ima svoju
važnu ulogu.
Нема коментара:
Постави коментар