Držao sam brojna predavanja
poljoprivrednicima iz okolnih naselja. Tom prilikom uvideh da velika većina
njih iako gaji kukuruz, često ima nepoznanica šta označavaju koji brojevi i
oznake koje stoje u imenu hibrida kukuruza.
Kako bih vam pomogao oko izbora upravo ću
ukratko objasniti glavne oznake i brojeve.
Kukuruz se može gajiti za različite
namene. Postoje oni namenjeni proizvodnji kokica tj. kokičari, zatim silažni, merkantilni
namenjeni stočnoj hrani, zatim šećerci namenjeni ljudskoj ishrani, itd. Kod izbora morate izčitati njegove bliže
osobine od tolerantnosti na sušu, brzine otpuštanja vlage, prinosa, ...
Oznaka
"su" ukazuje da se radi o
kukuruzu šećercu.
Oznaka
"k" kazuje da se radi o
kukuruzu kokičaru.
Oznaka
"t" govori da je to kukuruz
tvrdunac.
Oznaka
"b" stoji kod hibrida
belog zrna.
Oznaku
"wx" poseduju kukuruzi sa povećanim sadržajem
amilopektina
Hibridi
sa povećanim sadržajem ulja nose oznaku "u".
Oznaku "O2" nose hibridi sa povećanim sadržajem lizina.
"SC" oznaka ukazuje da je hibrid
kukuruza dobijen selekcionim postupkom ukrštanja dve inbred linije (tzv. Singl
cross).
"TC" su hibridi nastali ukrštanjem tri
inbred linije ili jedne inbred linije sa SC hibridom.
"DC" su četvorolinijski
hibridi nastali ukrštanjem dva SC hibrida.
Svi hibridi su dalje razvrstani brojevnim
oznakama u međunarodne FAO grupe zrenja zavisno od dužine vegetacionog perioda.
Najranostasniji su hibridi FAO grupe 100 i njima vegetacioni period iznosi do
90 dana. FAO grupa 200 ima vegetacioni period 90-100 dana, FAO 300 ima 100-110
dana, i svaka sledeća FAO 400,500,600,.... ima za po 10 dana duži vegetacioni
period od svog prethodnika.
Najkasniji hibridi označeni su sa FAO
1000.
U Srbiji se obično gaje od FAO 300 do FAO
700.
Sto je hibrid raniji obično je manjeg
prinosa al zato ima dovoljno vremena da se zemljište pripremi, a zrno dobro
osuši što kasnije smanjuje troškove čuvanja i skladištenja, dok kod kasnih hibrida seme ostaje vlažno, a
biljke zelene te se upravo zato prvenstveno oni koriste za spravljanje silaže i
super-silaže.
Obzirom da sam iz Beograda, preporuka bi
bila da se na tom području (naravno to važi i za Srem, Banat, Bačku, Kolubarsko
područje,...) gaje hibridi FAO grupe 300-500 (bliže određeno FAO 400-500) za
seme, a FAO grupa 600-700 za silažne kukuruze. Kod silažnih kukuruza preporuka
je da proizvođači uzimaju hibride koji ostaju dugo zeleni i oni nose oznaku "Stay green".
Kako među vama ima i onih koji gaje
kukuruz na većoj nadmorskoj visini, izbor hibrida usaglasite sa dužinom
vegetacionog perioda jer je na većoj nadmorskoj visini manja temperatura pa je
ujedno i suma temperatura manja i ukazuje da su potrebniji nešto raniji
hibridi.
Na posletku da napomenem da oznake tipa ZP, NS,PR,KWS,LG,... u imenu označavaju
ime proizvođača, npr. ZP –označava Institut Zemun Polje, NS-Institut Novi
Sad,...
hvala!
ОдговориИзбришиove godine vegetacija je malo duza
ОдговориИзбриши