субота, 7. фебруар 2015.

Kako čuvati krompir



Krompir se prilikom skladištenja često smežura ili mu opadne kvalitet usled klijanja, truli itd. Da bi se to sprečilo, često se koriste regulatori rasta koji sprečavaju klijanje krompira, skladišti se na nižim temperaturama i u mraku.
Ranije su korišćeni preparati na bazi aktivne materije profam. Njime se zaprašivao krompir kako ne bi klijao. Danas se koriste preparati na bazi hlorprofama isto u vidu praška ili u novije vreme u tečnoj formulaciji kao koncentrovana emulzija sa oznakom EC.  Kapi preparata nanose se prskalicom na površinu krtole krompira. Obzirom da je i to pesticid, treba dobro voditi računa o karenci.
Ako nećemo da tretiramo hemijski krtole, onda krompir treba držati u mraku, a ako postoji opasnost da temperatura padne ispod 2-3 C, onda ga treba prekriti i ušuškati nečim kako suviše niske temperature ne bi izazvale sladak ukus krompira. Takođe, krompir ne treba držati na direktnoj svetlosti jer hoće da pozeleni, a zeleni delovi krompira sadrže otrovni alkaloid solanin.
Nije ni čudo što su nekad naši preci krompir držali u trapu, gde je mrak, a temperatura zemljišta je uvek bila par stepeni iznad nule.

Нема коментара:

Постави коментар