Krompir se prilikom skladištenja često
smežura ili mu opadne kvalitet usled klijanja, truli itd. Da bi se to sprečilo,
često se koriste regulatori rasta koji sprečavaju klijanje krompira, skladišti
se na nižim temperaturama i u mraku.
Ranije su korišćeni preparati na bazi aktivne
materije profam. Njime se zaprašivao krompir kako ne bi klijao. Danas se
koriste preparati na bazi hlorprofama isto u vidu praška ili u novije vreme u
tečnoj formulaciji kao koncentrovana emulzija sa oznakom EC. Kapi preparata nanose se prskalicom na
površinu krtole krompira. Obzirom da je i to pesticid, treba dobro voditi
računa o karenci.
Ako nećemo da tretiramo hemijski krtole,
onda krompir treba držati u mraku, a ako postoji opasnost da temperatura padne
ispod 2-3 ◦C, onda ga treba prekriti
i ušuškati nečim kako suviše niske temperature ne bi izazvale sladak ukus
krompira. Takođe, krompir ne treba držati na direktnoj svetlosti jer hoće da
pozeleni, a zeleni delovi krompira sadrže otrovni alkaloid solanin.
Nije ni
čudo što su nekad naši preci krompir držali u trapu, gde je mrak, a temperatura
zemljišta je uvek bila par stepeni iznad nule.
Нема коментара:
Постави коментар