Ljudi u ishrani često koriste
koju kašičicu meda kako bi popravili ili održavali zdravstveno stanje valjanim. Mnogi poljoprivrednici i gotovo svi pčelari znaju da med posle nekog
vremena ima svojstvo da kristališe i poprima oblik polučvrstog stanja.
Ovo se
dešava kada glukoza počne da poprima oblik kristala jer gubi vodu. Kristalna
rešetka učvršćuje ostale sastojke meda čineći polučvrsto stanje.
Da bi došlo do
kristalizacije neophodna je prezasićenost rastvora.
Koliko će proći vremena od
vrcanja meda do kristalizacije zavisi, pa neki med kristališe brzo već posle par
nedelja , a neki dugo ostaju nekristalisani i po 3-4 godine. Na to dosta utiču
uslovi u kojima se čuva med, temperatura, vlaga, posude u kojima se čuva itd.
Danas sam imao prilike da uzmem teglu kristalisanog meda, da uslikam kašičicu
tvrdo kristalisanog do te mere da je promenio boju i prebledeo, pa sam želeo da
vam objasnim kako tako čvrsto kristalisan med vratiti u tečno stanje.
Uzmete jednu dublju posudu.
Naspete tople vode u nju. Stavite teglu sa medom, ali tako da vam topla voda ne
dopire do čepa, nego recimo 10-12 cm uz teglu. Držite teglu meda u toploj vodi i
već posle nekog vremena (koji sat) med će biti potpuno tečan kao što je bio i
prilikom vrcanja.
Zato kad vidite kristalisan med
nemojte ga bacati nego ga koristite nakon što ga raskristališete sasvim
normalno jer med može trajati vekovima.
Нема коментара:
Постави коментар