субота, 24. јануар 2015.

Kako vratiti med koji je kristalisao u normalno tečno stanje?



Ljudi u ishrani često koriste koju kašičicu meda kako bi popravili ili održavali zdravstveno stanje valjanim. Mnogi poljoprivrednici  i gotovo svi pčelari znaju da med posle nekog vremena ima svojstvo da kristališe i poprima oblik polučvrstog stanja. 
Ovo se dešava kada glukoza počne da poprima oblik kristala jer gubi vodu. Kristalna rešetka učvršćuje ostale sastojke meda čineći polučvrsto stanje.
Da bi došlo do kristalizacije neophodna je prezasićenost rastvora.




Koliko će proći vremena od vrcanja meda do kristalizacije zavisi, pa neki med kristališe brzo već posle par nedelja , a neki dugo ostaju nekristalisani i po 3-4 godine. Na to dosta utiču uslovi u kojima se čuva med, temperatura, vlaga, posude u kojima se čuva itd. 
Danas sam imao prilike da uzmem teglu kristalisanog meda, da uslikam kašičicu tvrdo kristalisanog do te mere da je promenio boju i prebledeo, pa sam želeo da vam objasnim kako tako čvrsto kristalisan med vratiti u tečno stanje.





Uzmete jednu dublju posudu. Naspete tople vode u nju. Stavite teglu sa medom, ali tako da vam topla voda ne dopire do čepa, nego recimo 10-12 cm uz teglu. Držite teglu meda u toploj vodi i već posle nekog vremena (koji sat) med će biti potpuno tečan kao što je bio i prilikom vrcanja.
           Zato kad vidite kristalisan med nemojte ga bacati nego ga koristite nakon što ga raskristališete sasvim normalno jer med može trajati vekovima.

Нема коментара:

Постави коментар