недеља, 8. фебруар 2015.

Odakle vode poreklo biljke koje jedemo?



Naučnici su locirali osam centara porekla gajenih biljaka odakle su se one dalje raznosile po svetu i dalje gajile kao poljoprivredni usevi. Kada se malo bolje pogleda centar porekla shvatamo da se u Srbiji krompir , paprika,...nisu jeli za vreme Cara Lazara niti ranije, već slobodno se može reći od skoro. Odakle koja biljna vrsta potiče naročito je bitno oplemenjivačima biljaka i genetičarima koji tragaju za izvornim osobinama koje često mogu biti ključ rešenja otpornosti i drugog.
Sa područja Sredozemlja po svetu se rasprostrla bela lupina, uljana repica, repe, peršun, špargla, paštrnak,hmelj,nana, kupusnjače, ovas, grožđe i sl.
Iz Indije poreklo vode pirinač, naut, plavi patlidžan, susam, indijska konoplja, pamuk,...
Kina je centar porekla prosu, soji, kineskom kupusu, zelenoj salati, krastavcima,...
Iz Srednje azije poreklo vode grašak, sočivo, bob, ...
Sa područja nekadašnjeg Vavilona dolaze nam lucerka, dinje, tikve,lubenice, praziluk, ali i brojno voće tipa šljive, jabuke, breskve,višnje, trešnje,...
Abisinija je centar porekla ssirku, luku, ječmu,...
Iz Meksika i okolnih zemalja poreklo vode kukuruz, pasulj, paprika, ...
Nešto niže tj. oko Perua, Bolivije, Ekvadora  i Čilea nalazi se područje sa kog poreklo vode krompir, paradajz, duvan, kikiriki, ananas,itd.

Нема коментара:

Постави коментар