понедељак, 19. јануар 2015.

Pravilno uzmite uzorak zemljišta za analizu



Uzorkovanje zemljišta omogućava vam da: odredite sadržaj hranljivih elemenata u zemljištu; da utvrdite višak ili manjak pojedinih hranljivih elemenata, i na osnovu toga daje preporuke za đubrenje svake analizirane  parcele.
Analizom zemljišta najčešće se utvrđuje: kiselost tj. pH zemljišta, karbonati, ukupan azot, fosfor, kalijum i sadržaj humusa u zemljištu.

Vreme uzorkovanja zemljišta je nakon skidanja useva (leto-ukoliko je predusev ozima strnina ili jesen-posle jarih useva), za voćnjak i vinograd je nakon ili pre početka vegetacije, najpoželjnije pre osnovne obrade zemljišta. 


Dubina sa koje se uzima uzorak za jednogodišnje useve je 0-30 cm, a za višegodišnje (voćnjake i vinograde) 0-30 cm i 30-60 cm.
Ako se radi o ujednačenim i velikim tablama uzorak se uzima sa svakih 3-5 hektara , dok u slučaju da postoje depresije ili je tabla nejednaka, uzorak se uzima za svaki karakteristični deo parcele.
Prilikom uzimanja na parceli možete se kretati dijagonalno ili cik-cak.
Kada uzimamo uzorak ašovom, zarežemo sloj zemlje debljine 3-5 cm.
Izvađena zemlja na ašovu izreže se nožem i uzimamo uzorak zemlje u celoj dužini ašova po sredini. Tako uzmite 20-25 pojedinačnih uzoraka i izmešajte ih u kofi i od te količine zemlje uzmite oko 1 kilogram koji će predstavljati jedan zbirni uzorak. Važno je da prosečan uzorak predstavlja što je moguće ravnomerniji raspored pojedinačnih uzoraka po čitavoj površini parcele.
Ukoliko se uzorkuje zemljište u voćnjaku ili vinogradu, potrebno je sa istog mesta uzeti uzorak i sa dubine 30-60 cm.
Zemljišni "kaiš" skinite sa ašova, ubacite u drugu kofu predviđenu za pojedinačne uzorke sa dubine 30-60 cm.
Od pravilnog uzimanja uzoraka zemljišta, zavisi kvalitet rezultata analize. Stoga zemlju trebate staviti u PVC kesu i dobro zatvoriti kesu, a sa njom staviti i papirić sa podacima: Ime i prezime, adresa, telefon, katastarska opština, katastarski broj, veličina parcele, dubina sa koje je uzet uzoraka, planirane biljne vrste za gajenje u narednim godinama , u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji naglasiti da li je voćnjak ili vinograd u podizanju ili u eksploataciji, broj poljoprivrednog gazdinstva, broj žiro račina gazdinstva, klasa zemljišta,... Ako ima još nešto bitno treba to dopisati u napomeni, na primer ako usev još nije skinut treba napomenuti koji je to usev na parceli i čime je đubren, i sl.
         Analiza zemljišta iako zahteva izdatak, višestruko se isplati zbog činjenice da možete pravilno izbalansirati i voditi ishranu biljnih kultura koje dolaze, a i zemljište dugo održavati kvalitetnim ili mu čak i poboljšati kvalitet.

Нема коментара:

Постави коментар