Uzorkovanje
zemljišta omogućava vam da: odredite sadržaj hranljivih elemenata u zemljištu;
da utvrdite višak ili manjak pojedinih hranljivih elemenata, i na osnovu toga
daje preporuke za đubrenje svake analizirane
parcele.
Analizom
zemljišta najčešće se utvrđuje: kiselost tj. pH zemljišta, karbonati, ukupan
azot, fosfor, kalijum i sadržaj humusa u zemljištu.
Vreme
uzorkovanja zemljišta je nakon skidanja useva (leto-ukoliko je predusev ozima
strnina ili jesen-posle jarih useva), za voćnjak i vinograd je nakon ili pre
početka vegetacije, najpoželjnije pre osnovne obrade zemljišta.
Dubina
sa koje se uzima uzorak za jednogodišnje useve je 0-30 cm, a za višegodišnje
(voćnjake i vinograde) 0-30 cm i 30-60 cm.
Ako se
radi o ujednačenim i velikim tablama uzorak se uzima sa svakih 3-5 hektara ,
dok u slučaju da postoje depresije ili je tabla nejednaka, uzorak se uzima za
svaki karakteristični deo parcele.
Prilikom
uzimanja na parceli možete se kretati dijagonalno ili cik-cak.
Kada
uzimamo uzorak ašovom, zarežemo sloj zemlje debljine 3-5 cm.
Izvađena
zemlja na ašovu izreže se nožem i uzimamo uzorak zemlje u celoj dužini ašova po
sredini. Tako uzmite 20-25 pojedinačnih uzoraka i izmešajte ih u kofi i od te
količine zemlje uzmite oko 1 kilogram koji će predstavljati jedan zbirni
uzorak. Važno je da prosečan uzorak predstavlja što je moguće ravnomerniji
raspored pojedinačnih uzoraka po čitavoj površini parcele.
Ukoliko
se uzorkuje zemljište u voćnjaku ili vinogradu, potrebno je sa istog mesta
uzeti uzorak i sa dubine 30-60 cm.
Zemljišni
"kaiš" skinite sa ašova, ubacite u drugu kofu predviđenu za
pojedinačne uzorke sa dubine 30-60 cm.
Od
pravilnog uzimanja uzoraka zemljišta, zavisi kvalitet rezultata analize. Stoga
zemlju trebate staviti u PVC kesu i dobro zatvoriti kesu, a sa njom staviti i
papirić sa podacima: Ime i prezime, adresa, telefon, katastarska opština,
katastarski broj, veličina parcele, dubina sa koje je uzet uzoraka, planirane
biljne vrste za gajenje u narednim godinama , u voćarsko-vinogradarskoj
proizvodnji naglasiti da li je voćnjak ili vinograd u podizanju ili u
eksploataciji, broj poljoprivrednog gazdinstva, broj žiro račina gazdinstva,
klasa zemljišta,... Ako ima još nešto bitno treba to dopisati u napomeni, na
primer ako usev još nije skinut treba napomenuti koji je to usev na parceli i
čime je đubren, i sl.
Analiza
zemljišta iako zahteva izdatak, višestruko se isplati zbog činjenice da možete
pravilno izbalansirati i voditi ishranu biljnih kultura koje dolaze, a i
zemljište dugo održavati kvalitetnim ili mu čak i poboljšati kvalitet.
Нема коментара:
Постави коментар