Paprika pripada rodu Capsicum sp.
Ljutina paprike potiče od
alkaloida Capsaicina koji se gotovo isključivo nalazi u placenti ploda tj. na
semenjači. Ukoliko se pažljivo odstrani semenjača, ljutina paprike se gotovo eliminiše.
Upravo zato najmanja ljutina je na vrhu paprike jer semenjače često ne dopiru
do njega, pa se nakon par zalogaja oseti da su papričice ljute.
Postoje slatke paprike i one su
najčešće u tipu babura i krupnih pljosnatih paprika kanija.
Sa druge strane postoji mnoštvo
ljutih papričica. Ljutina paprike meri
se po Skovilovoj skali ljutine. Na samom vrhu nalazi se čist kapsicin koji ima
oko 16.000.000 jedinica ljutine. Tolika ljutina je čist otrov čak i ako se
konzumira u malim količinama. Sreća te parike imaju manju ljutinu, ali neke
poput sorte Karoline mogu imati ljutinu koliko i odbrambeni policijski sprej,
čak i iznad 2.000.000 Skovilovih jedinica.
Najbolji način da se rešite osećaja ljutine u ustima nastale konzumiranjem ljutih
papričica, nije voda, jer je kapsaicin hidrofoban, pa ga voda samo rasporedi po
ustima, već je najbolje ispijanje
hladnog mleka, ili hladnog 10% rastvora šećera. Ukoliko ništa od ovog ne
primenite, ljutina će proći posle nekog vremena.
Slatka
paprika koja nema kapsicina ili je sadržaj jako mali:
Najčešće
ljute paprike su u tipu šipke i imaju od 100-1000 jedinica skovilove ljutine.
To su brojni hibridi ljute paprike koje možete kupiti na pijacama, u
hipermarketima itd.:
Paprike sitne i okrugle mogu imati ljutinu od 2500-8000, a Tabasko
paprike su ljutine 30.000-50.000 jedinica, ali treba napomenuti da većina
tabasko sosova ima oko 2.500 do maksimum 5.000 jedinica ljutine:
Među najljućim paprikama na svetu je trinidadska ljuta
papričica koja ima ljutinu od 1.000.000-2.000.000 jedinica ljutine:
Na
samom vrhu po ljutini svih papričica na svetu je papričica Karolina, ljutine od oko
1.500.000-2.200.000 Skovilovih jedinica. Imao sam prilike da je probam
pre dve godine-kolega mi je poslao na poklon. Iako volim ljuto i jedem često feferone po više komada, mogu
reći da je ovo toliko ljuta papričica da sam samo posle par sitnih ugriza sa
jako malo pojedenog ploda gotovo istog trena bio u goloj vodi od znoja, crven ko krv, usne su mi bridele, a stomak je doživeo stres. Stoga sa ovom papričicom pažljivo. Iako je bila
mala, veličine oko 3 cm moglo je da je jede deset ljudi i da se svi lepo oljute:
Нема коментара:
Постави коментар