недеља, 18. јануар 2015.

Velika štetočina lucerke –Lucerkina buba (Phytodecta fornicata)



Mnogi ljudi, čak i poljoprivrednici Lucerkinu bubu – Phytodecta fornicata nazivaju Bubamarom.  Lucerkina buba je najrasprostranjeniji i ekonomski vrlo štetan insekt lucerkinih useva, koji ima jednu generaciju godišnje. U zemljištu preživljava kao odrastao insekt, a javlja se s' proleća kada se zemljište dovoljno zagreje (na oko 10-12C), tj. kraj aprila-početak maja.
Hrani se lišćem lucerke.
Svoju boju i da kažem kamuflažu prilagodila je tako da ostali pomisle da je bubamara jer je time iznašla veću šansu za preživljavanje. Međutim telo je uže, valjkasto.Ima dve crne tačke na vratnom štitu, a na krilima osam crnih tačaka.
Kritičan broj, kada treba izvesti suzbijanje je 5 odraslih tj. imaga po kvadratnom metru. Larve su još štetnije od odraslih. Ako se sa 10 zamaha kečerom pred prvi otkos ulovi 30-60 larvi, preporučljivo je posle košenja izvršiti tretiranje.
Najveće štete ovaj insekt nanosi pred prvi otkos, zato se posle košenja može preporučiti tretiranje useva insekticidima na bazi Fenitrotiona , Malationa,... Npr. preparat  Etiol tečni u količini oko 1.5-2.5 litara/hektaru, ili Fenitrotion oko 1-1.5 litara po hektaru.

Razlike u izgledu uviđate na gore prikazanim slikama: prva je lucerkina buba, a druga slika je bubamara.

Нема коментара:

Постави коментар